Het verschil tussen boekhouder en accountant? Waar moet je nu voor kiezen?

  by    0   0

Wanneer je de term boekhouder of accountant hoort, dan haal je onbewust en mogelijk ook bewust wel eens door elkaar wat ze precies doen. Sommige ondernemers noemen hun boekhouder bijvoorbeeld hun accountant. Ze doen dit, omdat het gewoon veel mooier en beter klinkt. Of doen ze dit omdat ze denken, dat een boekhouder en een accountant hetzelfde zijn? Het is goed om de verschillen te kennen. Zeker wanneer je een boekhouder of een accountant wilt gaan inhuren.

Een beschermde titel!

Wist je dat je jezelf niet zomaar een accountant mag noemen? Het is een beschermde titel welke niet iedereen direct mag gebruiken. Het is een titel welke je kunt krijgen, doordat je een opleiding volgt. Het is belangrijk om te weten, dat er een verschil is tussen een AA accountant en een RA accountant. Een AA accountant is een Accountant  administratieconsulent. Een RA accountant is een registeraccountant. De AA accountant heeft zijn titel verdiend door een afgeronde HBO opleiding en een RA accountant door een universitaire opleiding. In beide gevallen weet je dus eigenlijk, dat ze een gedegen opleiding hebben gehad. Ook is het zo, dat ze jaarlijks hun opleidingen moeten blijven volgen om zo hun kennis up to date te houden.

Een “vrije” titel.

Een boekhouder is een titel welke eigenlijk iedereen kan aannemen. Het is natuurlijk goed om ook enige kennis te hebben van boekhouden, om zo de naam wel eer aan te doen. Iedereen kan een administratiekantoor beginnen zonder een opleiding of vergunning. Het is natuurlijk wel belangrijk om een goede en gedegen kennis e hebben van boekhouden wanneer je jezelf boekhouder noemt. Een aantal goede referenties zorgen vaak voor het benodigde bewijs om een boekhouder te zijn.

Wat is nu het verschil?

Je ziet nu, dat de titel informatie biedt over de opleiding van een persoon. Iedereen kan een boekhouder zijn of worden, maar niet iedereen kan een accountant zijn.

Het werk wat ze doen voor je is echter wel verschillend.

Een accountant houdt zich voornamelijk bezig met de volgende zaken:

  • Het opzetten van een boekhouding
  • Het controleren van een administratie van een bedrijf
  • Een jaarrekening controleren
  • Accountantsverklaringen opstellen

Een boekhouder is meer actief met de volgende werkzaamheden:

  • Het onderhouden van de boekhouding
  • Een jaarrekening opstellen
  • Het doen van belastingaangiftes (BTW, inkomensbelasting, vennootschapsbelasting)
  • Facturen opstellen en ook verzenden
  • Het uitvoeren van de salarisadministratie

Je kunt concluderen dat een accountant meer een controlerende rol heeft en een boekhouder een uitvoerende rol. Natuurlijk zijn er een aantal zaken welke elkaar zullen overlappen. Voor een zeer complex vraagstuk zal een boekhouder je vaak ook verwijzen naar een accountant. Denk hierbij aan een investeringsvoorstel bij een bank om een lening te krijgen.

Een ander belangrijk verschil is wanneer er iets misgaat. Een boekhouder en een accountant kennen natuurlijk beiden een verantwoordelijkheid voor hun daden. Een accountant moet een aansprakelijkheidsverzekering hiervoor hebben (dit is verplicht).  Bij een boekhouder is deze niet verplicht. Een mogelijke schade kun je daardoor mogelijk niet verhalen. Van een kale kip kan immers niemand plukken.

De tarieven

Natuurlijk zie je ook een verschil in het tarief. Een accountant rekent tussen de 70 euro tot 150 euro per uur. Een RA accountant zal nog meer rekenen en het kan dan 150 euro tot 300 euro per uur zijn. Bij een boekhouder kun je vaak al voor 30 euro tot 70 euro per uur terecht.
Je ziet hier een groot verschil. Het is echter zo, dat ze verschillende opleidingen hebben genoten, meer of minder kennis hebben en daarnaast ook andere taken uitvoeren (hoewel deze overlapping lijken te vertonen).

Waar moet je nu voor kiezen?

Als je naar het tarief kijkt dan zal je mogelijk een boekhouder kiezen. Weet echter dat goedkoop ook duurkoop kan zijn.

Het is goed om te kijken welke werkzaamheden uitgevoerd moeten worden. Zoek je iemand die al je bonnen kan inboeken en welke de belastingaangiftes kan verzorgen, dan is een boekhouder de juiste persoon.
Heb je een financieel vraagstuk of heb je een accountantsverklaring nodig? Dan is het beter om een accountant in te schakelen.

 

 

 


Related Posts

[vc_row el_position="first last"][vc_column][vc_accordion el_position="first"][vc_accordion_tab title="Vijf tips om jouw administratie op orde te krijgen"][vc_column_text el_position="first last"]
unsplash-gGraag geven we je in dit artikel een paar tips om jouw administratie op orde te krijgen. We delen ze graag met je. Doe er jouw voordeel mee!


READ MORE →

[/vc_column_text][/vc_accordion_tab][vc_accordion_tab title="Vijf tips voor je BTW-aangifte (deel 2)"][vc_column_text el_position="first last"]
unsplash-fWe gaan graag verder met het geven van meer nuttige tips rondom de BTW aangifte. De tips zijn misschien al bekend. Het kan echter nooit kwaad om je geheugen wat op te frissen.


READ MORE →

[/vc_column_text][/vc_accordion_tab][vc_accordion_tab title="Vijf tips voor je BTW-aangifte (deel 1)"][vc_column_text el_position="first last"]
unsplash-gDe meeste ondernemers zullen zich er wel meer redden. Het is echter slim om op een aantal zaken te letten. In dit artikel laten we je vijf tips zien voor een betere belasting aangifte met betrekking tot de BTW.


READ MORE →

[/vc_column_text][/vc_accordion_tab][vc_accordion_tab title="Voordelen en nadelen van online je boekhouding doen!"][vc_column_text el_position="first last"]
unspslash -a14Is het een onomkeerbare trend? Kunnen we in de toekomst alleen nog maar online werken? Kan de boekhouding nog efficiënter gedaan worden? Houd je administratie goed op orde!


READ MORE →

[/vc_column_text][/vc_accordion_tab][vc_accordion_tab title="Hoe kun je sneller de boekhouding doen? En minder tijd besteden aan de administratie?"][vc_column_text el_position="first last"]
bmwVele ondernemers vinden het geen pretje om de boekhouding te doen. Het is iets waar ze het liefst zo min mogelijk tijd aan besteden. Misschien herken je jezelf hier wel in. Met dit artikel willen we je graag tips geven om sneller en gemakkelijker de boekhouding te doen.


READ MORE →

[/vc_column_text][/vc_accordion_tab][/vc_accordion][/vc_column][/vc_row]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *