Vijf tips voor een overzichtelijke administratie!

  by    0   0

Als ondernemer kun je er niet onderuit! Je moet je administratie goed beheren en goed opzetten. Het is belangrijker dan je denkt! Zorg voor een goede administratie. Je kunt dit geheel offline en op papier doen, maar natuurlijk ook digitaal. Door ervoor te zorgen dat het allemaal goed op orde is voldoe je aan alle wettelijke verplichtingen om als ondernemer een goede administratie te doen. Hieronder hebben we een vijftal tips weergegeven om je op weg te helpen.

Tip 1: Begin op tijd met het doen van je administratie

Het is belangrijk om niet te lang te wachten om te starten met het doen van de administratie. Zorg voor een goede administratie ook in de start fase en de fase voor het starten van je bedrijf. Bewaar de nota’s en start met het in kaart brengen van een goede administratie. Zeker als je naar een bank of investeerder wilt gaan om geld te lenen geeft dit een goede indruk. Er is snel een overzicht van de gemaakte kosten, de omzet en ook van de winst. Ook is het belangrijk om zo een vinger aan de pols te houden en te zien hoe het bedrijf groeit.

Tip 2: De bewaarplicht voor de belastingdienst

Het is goed om ook te letten op de bewaarplicht van de belastingdienst. In veel gevallen moet je de zaken voor zeven jaren bewaren. Voor zaken rondom onroerend goed is de bewaarplicht zelfs tien jaar.

Tip 3: Wat moet je bewaren?

De volgende zaken moet je blijven bewaren voor zeven jaren:

  • Grootboek
  • Debiteurenadministratie
  • Crediteurenadministratie
  • Voorraadadministratie
  • In- en verkoopadministratie
  • de loonadministratie (mits van toepassing)
  • Bonnetjes en facturen

Het is slim om alles op papier goed te bewaren en ook digitaal.

Tip 4: Maak gebruik van de belastingregels als voordeel!

Het is natuurlijk niet leuk om de belasting bij te houden. Het is gelukkig ook mogelijk om het uit te besteden. Het is belangrijk om ook op de hoogte te zijn van de fiscale voordelen als ondernemer. Denk hierbij aan de kleine ondernemer regeling, de zelfstandigen aftrek en de MKB vrijstelling.

Een administratiekantoor kan je hier uitstekend mee helpen. Je mist geen enkel voordeel. Hierdoor heb je de kosten van een boekhouder vaak al binnen no-time terugverdient.

 

Tip 5: Handige tools

Tegenwoordig zijn er volop tools om de boekhouding gemakkelijker mee te kunnen doen. Het is mogelijk om zo online alles te volgen en om snel conclusies te trekken rondom je administratie.

paperbackstack_550x498

Wil je meer tips en tricks ontvangen? Download onze gids met tips voor een betere administratie. Hij is er speciaal voor ondernemers, ZZP-ers en bedrijven. (klik hier)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *